lauantai 4. lokakuuta 2014

Lipputanko


Colchicum byzantinum


Aamu valkeni utuisena ja harmaana. Jo viikolla setä musta oli valmistellut lipputangon perustukset ja varsinainen lipputangon pystyttäminen kävikin sitten nopeasti. Olin niiin fiiliksissä <3 Lipputanko on ollut haaveissani jo pitkään. Paikaksi valikoitui tuo kivikasan penkin viereinen kallio ja paikka tuntuisikin olevan oikein passeli ja tangon korkeuskin näyttäisi olevan sopiva taloon nähden. 
Lipputankoa pystyttäessä huomasin sen viereen nousemassa olevat syysmyrkkyliljat. Valkoinen on aikaisemmin istutettu, mutta tuo punainen on uusia, Sulevilta tulleita sipuleita ja kerkisi nyt jo kukkaan! 



Vedettiin heti salkoon oma kuntaviirimme. Viirissä on kuvattuna halstari, joka on Pyhän Laurentiuksen tunnus. Pyhä Lauri on pitäjämme keskiaikaisen harmaakivikikon suojelupyhimys- kirkon seinämaalauksissa Pyhä Lauri esitetään halstarin kanssa. Pähkinätertut halstarin molemmin puolin symboloivat seudun runsasta kasvillisuutta.





Lipputankon vieressä sijaitsevan kivikasanpenkin kasvillisuus on vielä mukavasti vehreää. Vain daaliat ovat paleltuneet ja leikkasinkin ne iltapäivällä. Huomenna kaivan juurakot kuivahtamaan kasvihuoneeseen, josta niiden matka jatkuu maalle talven viettoon :)




"Hortensialaaksossa" on vielä jäljellä kaunista kukintaa<3 Voiko mikään kasvi olla ihastuttavampi kuin nämä hurmaavat hortensiat. Kukinta kestää niin kauan ja kukinnot sen kun vain kaunistuvat vanhetessaan<3


Tähän kolmenkiven penkkiin on tullut syksyn aikana istuteltua kaikenlaista. Kasapäin sipuleita ja aletaimia, mm. lisää syysvuokkoa. Löysin sitä valkoisenakin (Anemone `Honorine Jobert`) , jotka istutin kokeeksi varjotarhan puolelle, kuitenkin sen valoisimpaan reunaan.


Tämä maksaruoho, Sedum `Sea Star` meinaa vielä alkaa kukkimaan. Kylvin tätä keväällä Jelliton siemenistä ja sain hurjasti taimia yhdestä siemenpussista.

Syysvuokko Anemone hupehensis


Keijunmekko ei ole vielä ottanut pikkupakkasista nokkiinsa.


Myös tuoksuherneet kukkivat vielä.


Ja punakukkainen mansikkakin vielä kukkelehtii :) Tämän istutan jälleen ruukkuineen päivineen maahan ja toivon sen talvehtivan.
Paljon on hommaa nyt puutarhassa. Aloitin vähän jo suojien laittoakin ja huomenna jatkuu. Joka vuosi on suojattavaa aina enemmän;) Kasvimaa täytyy kääntää ja loput tomaatit kerätä ja siivota kasvihuone. Kaikkea ei taida vielä tänä viikonloppuna keritä tekemään, mutta pikku hiljaa, homma kerrallaan.
Nyt saunaan ja lauantai-illan viettoon, mukavaa lauantai ehtoota kaikille!

16 kommenttia:

  1. Jep, kyllä lipputanko pitää olla! Sulla kukkii vielä vaikka mitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä :) Vaikka pakkanen vei daaliat, niin vielä tosiaan jotakin on kukassakin. Ihastelen aina vain noita syysmyrkkyliljoja, miten ne haluavatkin kukkia juuri tähän aikaan, kylmässä ja harmaassa lokaluun ilmassa??!

      Poista
  2. Komealta näyttää! Kyllä lipputanko kuuluu pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuuluu ja se antaa komean näkönsä lisäksi ihan uuden äänimaailmankin pihalle, tangon narut naputtelevat mukavasti pienestäkin tuulen vireestä tankoa vasten.

      Poista
  3. Lipputanko täydentää hienosti kaunista taloanne!

    VastaaPoista
  4. Se on niin kiva kun voi laittaa lipun salkoon juhlan merkiksi.

    Ompa sulla vielä monta kasvia hyvän näköisenä. Meillä on halla jo rapsauttanut syyshortensiat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, minun täytyy kyllä vielä vähän tutustua suomenlipun liputussääntöihin, jotta osataan sitten toimia lipun kanssa sääntöjen mukaisesti.
      Hallaa oli jo vähän täälläkin, vaan hortensiat onneksi vielä säästyivät, daaliat eivät kuitenkaan enää kestäneet:(

      Poista
  5. Kyllä lipputanko kuuluu jokaiseen suomalaiseen pihaan. Ihana keijunmekko.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja lipun nosto ja lasku on sellainen mukava koko perheen traditio! Onneksi keijunmekot vielä kestivät pienet hallat, nyt onkin luvattu lauhempaa keliä pitkälle eteenpäin.

      Poista
  6. Komea lipputanko, erityisesti viirin kera. Hortensiasi näyttävät ihastuttavan värikkäiltä vielä näinkin myöhään kukkiessaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maria! Nyt alkaa jo syksyn koleus saamaan otteen hortensioistakin, oikeastaan enää kukkivat syysvuokot ja syysmyrkkyliljat.

      Poista
  7. Onnea uudelle lipputangolle!
    Pysyköön se pystyssä! (Meidän nimittäin kaatui samalla ku mies kaatoi vierieistä puuta.)
    Blogissani on haaste sinulle:
    http://vironpera.blogspot.fi/2014/10/inspiraatio.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oh hoh vai niin kävi teidän lipputangolle :( Kiitos haasteesta! Puutarhassa vaan on vieläkin niin paljon hommia, ettei koneelle vielä malttaisi jäädä. Kuorikekasa on tällä hetkellä työn alla ja sitten täytyy vähän haravoidakin ainakin paksuimmat kerrokset. Niin ja kasvimaakin on vielä ihan vaiheessa. Ei lopu hommat ei:)

      Poista

Kiitos kommentistasi!