maanantai 18. toukokuuta 2015

Ihana Mustion Linna

Ihanaa päivää saatiin viime lauantaina viettää! Yhdessä rakkaiden hyötyläiskamujen kanssa visiteerattiin Mustion Linnan puutarhapäivillä, myytiin kasveja ja esiteltiin yhdistystä kaikille kiinnostuneille. Vaikka tilaisuuden mainosbudjetti oli ollut pienenlainen, saapui paikalle silti jonkin verran väkeä, vaikka enemmänkin olisi toki mukaan mahtunut:)
Ilma oli mitä parhain, aurinko paistoi ja linnan nurmikentillä loistivat tuhannet ja taas tuhannet mukulaleinikit kilpaa auringon kanssa<3 Näky oli lumoava, valitettavasti kamerakännykällä ottamani kuvat eivät näytä totuudesta puoliakaan. Kaikessa lähtökiireessä unohdin siis kamerani kotiin, voi minua:(


Tämä yksi kuva tuli otettua sisätiloista. Kuva on tallirakennuksesta, johon on remontoitu hulppeat kokoustilat! Toisessa punatiilisessä ulkorakennuksessa on ravintolatilat, joissa kävimme päivän mittaan vuoronperään kahvittelemassa.
Linnan puistossa on useita kauniita patsaita, joista osasta kuulimme tarkempiakin tietoja, puistokierroksen vetäjältä Lotta Lindholmilta.


Tässä kuvassa itse päärakennus.


Linna on isohkon vesistön rannalla, mutta puistosta löytyy myös pienempiä vesiaiheita. Tässä altaassa kasvava punalehtinen lumme on kotoisan lumpeemme punakukkainen, luonnosta löytynyt variaatio. Lumme talvehtii altaassa hyvin, vaikkei allas edes ollut kovin syvä ja se oli vuorattu kumilla, joka muuten vähän ikävästi näkyi altaan reunoilta, vink, vink puiston puutarhurille ;)
Paikalla oli muuten mönkijän peräkärryllinen taimia, suoraan linnan puutarhasta. Pientä korvausta tai vaihtotaimea vastaan sieltä sai tuoda, palan linnan puutarhaa, omaan puutarhaan<3 Itse ostin tarhavarjohiippaa, kulleroa ja tuota mukulaleinikkiä. Nyt kovasti mietiskelen, uskallanko kuitenkaan istuttaa mukulaleinikkiä??! Mitä mieltä te olette kyseisestä kasvista? Valtaako se koko puutarhan penkkejä myöten, haitaten herkkien ja pienempien kasvien kasvua? Tiedän, että kasvusto kuitenkin häviää kesän edetessä maan alle pieniin mukuloihinsa, noustakseen taas seuraavana kesänä loistamaan yhdessä auringon kanssa.Tähän rautapaviljonkiin ja sen laatoitukseen ihastuin ihan todella paljon<3 Tällainen laatoitus olisi ihan itsekin mahdollista toteuttaa, perusbetonilaatoilla!
Linnan puutarha on täynnä mitä ihanimpia rakennuksia. Tuo viimeisen kuvan pylväskaari olikin minulta jäänyt edellisillä vierailuilla näkemättä, sillä se sijaitsee vesistön toisella puolella, jonne johtaa polku tuon keskimmäisen kuvan tornin alapuolelta. Löysimme paikan lapsille suunnatun rastitehtävän ansiosta. Isommilla kuluikin aika mukavasti ja oppivat samalla kasvien latinankielisiä nimiäkin;)Tämä köynnöskaarikin sijaitsi vesistön toisella puolella.


Vesistön takainen alue oli valitettavasti jäänyt vähän hoitamattomaksi, mutta oli villeydessäänkin näkemisen arvoinen.


Siellä oli oma orangeriakin, en tiedä olisiko sinne päässyt sisälle katselemaan, unohdin tiedustella tätä puutarhurilta jälkeen päin kun tapasimme.


Esikoinen bongasi tämän tarhakäärmeen makoilemassa köynnöskehikossa. mahtoi sillä olla tuossa mukavan lämpimät oltavat.


Alueella on myös useita punamultaisia rakennuksia, kauniissa maalaismiljöössä<2
Loppuun vielä kuva henkeäsalpaavan upeasta kukkivasta rinteestä, joka ei valitettavasti näytä näissä kuvissa oikein miltään. Rinteessä kasvoi monenlaisia sipulikukkia, väriloisto oli huikea<3

Päivä oli kokonaisuudessaan ihana ja viihdyimme lasten kanssa paikalla koko päivän, vaikka aluksi olin varautunut palailemaan kotiin jo puolilta päivin. Kiitos Mustion Linnan henkilökunnalle ja muille tapahtumaan osallistuville, toivottavasti tapahtuma järjestetään ensi vuonna uudestaan!

6 kommenttia:

 1. Voi että, tuo on todella kaunis paikka! Pitäisikin mennä sinne kiertämään oikein kunnolla ja omassa rauhassa. Olen käynyt ravintolassa joskus perheeni kanssa juhlimassa yksiä valmistujaisia, mutta siinä ei oikein voinut pakottaa kaikkia kiertämään kaiken maailman ryteiköt ;-)
  Tuo betonilaatoitus on loistoesimerkki! Miksi ihmeessä ihmiset niin kovasti pesevät ja putsaavat laatoituksiaan kaiken maailman painepesureilla? Tuollainen sammaloitunut ja sammalsaumainen on tsiljoona kertaa kauniimpi.
  Mullahan kasvaa mukulaleinikkiä tontin laidasta laitaan - ainoastaan paikassa, jossa on ollut rakennus ja jossa on karu hiekka-tiilimurskamaa, sitä ei kasva. Lehtojen kasvi, todellakin. Vaikea sanoa, kun ei ole vertailukohtaa siihen, miten kaikki vieruskasvit kasvaisivat, jos sitä ei olisi, mutta olen huomannut hennoimpienkin ihan hyvin sieltä pyörölehtien välistä ponnistavan. Mukulaleinikin juuristo näyttää olevan todella pieni, mukulat varmaan tekevät osansa siinä varastoidessaan ravintoa. Eli sanoisin, että siitä ei ole haittaa kukkapenkissä. Ihanin se on kuitenkin nurmikkona, huikean raikkaanvihreä aikaisin keväällä, nurmella menee kuukausi vihertyä silleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin minusta tuntuu, että tuota mukulaleinikkiä saattaisi olla kahdenlaista kantaa. Matalampaa ja sitten korkeampaa, josta olen kuullut yhden kauhutarinan. Kauhutarinan peloittamana nyt vähän epäröinkin tuon kasvin kanssa:( Toisalta tekisi mieleni istuttaa se, mutta jokin sisälläni sanoo ettei pitäisi. Tämä on ensimmäinen kerta kun istuttaminen näin kovasti mietityttää. Toinen joka minua myös mietityttää on viime syksynä istuttamani alaskankleitonia, josta Mustilan sivuilla varoitellaan. En ole kuitenkaan nyt sitä pois kaivanut, pidän vain tiukasti silmällä:)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Sara! Kuvien laadussa nyt ei ole kyllä valitettavasti kehumista, räpsin ne kamerakännykällä, kun unohdin varsinaisen kamerani kotiin. Ai jai kun tekisikin muuten mieli ihan uutta kameraa:)

   Poista
 3. Ihana Mustio! Säännöllisesti joka vuosi sen kierrän. En ehkä koko aluetta joka kerralla. Lauantaina olisin tullut käymään jos olisin ollut paikkakunnalla. Olimme Pohjanmaalla koko helatorstain seudun.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!