maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kolme kuningatarta ja viehkot hovineidotParahiksi viime viikon helteillä avasi kukkansa vielä pieni omenapuun taimi, Tumma kaunotar<3 Tämä kaunotar laahaa selvästi muita omenapuita jäljessä, sillä hyötytarhan omput olivat jo kukkansa varistaneet, kun tämä vasta varovaisesti availi nuppujaan. Kaunotar kasvaa täydessä valossa pellon reunalla, joten valon puutteestakaan ei varmasti hidastelunsa johdu. Ihanaa onkin, että kaikki omenat eivät kukahtele suinkaan yhtä aikaa, muuten kukinta olisi vieläkin nopeammin ohi. Olisipa tonttimme vaan isompi, kauniita koristeomenapuita olisi ihanaa saada mahtumaan vielä useita lisää. Pakko kait alkaa jossakin vaiheessa karsimaan lisää luonnonpuita pois, vaan kun ei niitäkään raatsisi kaataa.
Parhaillaan tykittää kukkaloistoaan tämä keväällä Hankkijalta hankittu nietospensas, `Yuki Cherry Blossom`. Olen tähän niin ihastunut. Valkoinen nietospensas on aloittanut kasvunsa talven jälkeen lähes maan rajasta, mutta kasvu on onneksi runsasta ja vahvan näköistä. Ehkäpä sekin vielä joskus ilahduttaa kukinnallaan.Kolmas puutarhan tämän hetken kuningattarista on ehdottomasti tämä ruusuorapihlaja `Paul`s Scarlet`. Leikkasin tätä keväällä varovaisesti, ei näyttäisi olleen siitä onneksi moksiskaan.


Valkoisiin pukeutuneet hovineidot kuiskivat salaisuuksia kivikasan penkin uumenissa, rusokirsikan alla. Näiden arovuokkojen sanotaan olevan kovia leviämään, mutta aika hitaasti ovat minulla levistyneet. Vasta nyt usean vuoden jälkeen voin sanoa, että ovat jonkin verran levittäytyneet tuohon alueelle. Saavat rauhassa jatkaa alueen valloittamista, ovat niin kauniita heti nuppuvaiheesta lähtien<3 Orvokit sinkkisangoissa alkavat vähitellen retkottaa, mutta onneksi minulla on vielä kasvarissa runsaasti keijunmekon taimia istuttamatta. Ne jurottivat varmaan kaksi kuukautta kasvamatta mihinkään, mutta nyt ihan viikon sisällä on kasvu alkanut uudelleen. Ehkäpä niistä vielä saan mukavat kesäkukat näihin sankoihin, orvokkien tilalle. Täytyy vaan käydä lähimetsästä (lupa on) hakemassa pieniä risuja tukikepeiksi keijusille:)

22 kommenttia:

 1. Ihana sävy Tummassa Kaunottaressa! Annoin sen kerran ystävilleni häälahjaksi, sopii hyvin ko. morsiamelle :-)
  Ihanasti kukkivia puita sinulla! Kyllä niitä täytyy puutarhassa olla. Ja aina haluaa lisää tietysti. Minäkin ostin tuon Yukin keväällä, on aivan ihana. Toivottavasti viihtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nietospensas ja ruusuorapihlaja kukkivat edelleen kovasti. Tumma kaunotar pullistelee jo pieniä omppuja. Mietin, olisiko hyvä vielä poistaa nuo omenat tänä vuonna, jotta puu voisi keskittyä vahvistamaan muuta kasvuaan?!
   Kasvien viihtyminen ja hengissä pitäminen on jatkuvaa taistelua elämän ja kuoleman välillä. Joskus sitä miettii kymmenennen kastelukannullisen jälkeen, onko tässä kaikessa mitään järkeä??! ON!!

   Poista
 2. Nietospensas onkin minulle uusi tuttavuus. Kaunis, todellakin.
  Istutin samanlaisen ruusuorapihlajan viime kesänä. Se on täynnä nuppuja, jotka taitavat avautua ihan lähiaikoina. Samoin koko puu on täynnä ötököitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuorapihlaja kukkiikin ihanan pitkään<3 Nyt on varsinainen ötököiden huippuvuosi:( Onneksi loppu viikoksi on luvattu runsaita sateita, saa ötökät vähän kyytiä.

   Poista
 3. Minä vielä haaveilen nietospensaasta. Ruusuorapihlajan istutin viime vuonna mutta se vähän kärsi talvesta, lähti kasvuun todella hitaasti. Tumma kaunotar on kaunis, niin kuin taitaa olla kaikki koristeomenapuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haaveita, haaveita, niitä sitä piisaa täälläkin päässä :) Nyt haaveilen, että pääsisin alkuun sen lammikkoni kanssa. Kesälomaan on vielä viikkoja aikaa:(

   Poista
 4. Nietospensas on minun ostoslistalla ehdottomasti.
  Ruusuorpihlajassani on jotakin tautia mutta kukkii silti mutta vaisua on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on noissa orapihlajissa myös sellaista "kasvaintautia". Oksan päihin kasvaa sellaiset pyöreät pahkurat ja oksan kärjen kasvu kärsii siitä. Olen napsinut pois ja hävittänyt.

   Poista
 5. Voi Ruusuorapihlajaa, aivan ihana! Sen mä olisin kans halunnu itelleni, mutta ei se täällä asti menesty. Nietospensaskin on ihan uus tuttavuus, mikähän sillä on kasvuvyöhyke? Täytyy tutustua, kivan näköinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nietospensas ainakin voisi menestyä pohjoisemmassakin, koska jää aika matalaksi. Lumi suojaa parhaiten. Toinen valkokukkainen pensaani lähti tänä vuonna kasvuun ihan alhaalta, eli paleltuminen ei näyttänyt onneksi sitä haittaavan. Kukinto tosin menetetään silloin kun paleltuu noin alas.

   Poista
 6. Kauniit kukalliset kuvat <3 hyvää kesää sinulle :)

  VastaaPoista
 7. Kauniisti kukkivia puita pitäisi tosiaan lisätä, on niin upeita. Tuo nietospensas on mullekin uusi tuttavuus, enpä ole aikaisemmin missään törmännyt. Ruusuorapihlaja on kyllä niin upea! Ei vaan menesty täällä, helmiorapihlajankin vei ensimmäinen talvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ääh, harmillisia nämä pohjolan karut kasvuolot:(

   Poista
 8. Todella kauniita! Nietospensas on minulle ihan uusi tuttavuus

  VastaaPoista
 9. Nietospensas on minullekin uusi tuttavuus. Ruusuorapihlajasi näyttää niin upealta, todellinen kaunotar.

  VastaaPoista
 10. Hyvin nättejä puita ja pensaita. Ihania. Mukavalta vaikutti tuo Westersin päiväkin, luin sen nyt samalla. Teit siellä kivoja hankintojakin. Ruusuorapihlaja muuten kestää voimakasta leikkausta, ruotsissa näkee niitä melkein aina tiukasti muotoiltuina. Kukkii silti.

  VastaaPoista
 11. Istutin aamulla osan Westersin hankinnoista, voi kumpa ne viihtyisivät meillä!! Ovat niin suuria aarteita kaikki. Torstaiksi lupasi reilusti sadetta, niin pääsevät ainakin hyvään kasvun alkuun.
  Taidan kyllä taas ensi keväänä vähän saksia noita orapihlajia. Helmiorapihlajakin on sellainen harottava hujoppi. Ja nyt jo kiinni rusokirsikassa. Joudun sen varmaan joskus poistamaan kokonaan rusokirsikan tieltä:(

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!