sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Huikea viikonvaihde


keltamajavankaali

Huh mikä viikonvaihde, oikein pienen kotipuutarhurin päätä huimaa ;) Viikonvaihteen aloitti lämminhenkinen blogitapaaminen Päivölän ruusu- ja iiristilalla<3 Pirkko Kahila ja Peter Joy esitteli plantaasejaan ja lopuksi evästeltiin ja vaihdettiin taimia. Mitä muuta voi viherhörhö toivoa perjantai-illaltaan!! Oli niin hurjan mielenkiintoista keskustella noiden ammattilaisten kanssa ruusuista ja perennoista ja tarttuipa mieleen jälleen uusia tämän kaksikon jalostamia ruusuja, jotka on joskus isttutettava myös Tammelan multiin, tuohon heinäseiväsaidan viereen <3 Loppuillan huhkin lapion varressa. Lammikko sai muutaman tunnin työrupeaman tuloksena entistäkin pyöreämmän muodon ja jonkin matkaa matalikkoa etureunaan. Vielä täytyy kaivella vähän lammikon hyllyjä ja varmistuttaa reunojen korot yhtenäiselle tasolle. Ajattelin pyytää siihen vaiheeseen ihan ammatilaisen laitteineen paikalle.
Lauantaina katseltiin kaunista antiikki/vanhaa tavaraa Billnäsin antiikkimarkkinoilla. Harmikseni en tällä kertaa löytänyt mitään puutarhaan, muutama kirja kuitenkin tarttui matkaan. Kuolasin kyllä kovasti sellaisia korkista veistettyjä houkutuslintuja, olisivatpa ne sopineet mukavasti uiskentelemaan tulevaan lampeeni. Hinta vain oli turhan suolainen, reilut 200 € kipale! Ja kun Billnäsissä kerran oltiin, niin olihan se kylän taimistokin käytävä katsastamassa. Sieltäpä sitten teinkin erityisen mieleisiä saniaislöytöjä! Loppupäivä lauantaista kuluikin sitten taas kotihommissa, sain kaiteet pohjamaalattua. Kyllä tulikin hyvä fiilis kun yksi kesän suurprojekteistani oli viimeinkin pyörähtänyt viimeiseen vaiheeseen.
Ja kun alkuun päästiin, niin tänään jatkettiin retkeilyä<3 Vuorossa oli viikonlopun ehdoton kohokohta, vierailu Ilolan arboretumiin. Postauksen kaikki kuvat ovat sieltä, kylläpä olikin hurjasti näkemistä ja kokemista. Nimikylttejä ei ollut, joten valitettavasti kaikkien kasvien nimiä ei ole teille antaa. Oli kuitenkin aika jännä huomata, että aika monet perennat varsinkin olivat minulle tuttuja ja monia niistä kasvoi jo kotosallakin.Pirunnuija

Nämä olivat hurjan piikkisiä! Tämä kasvi on jokin ihan tuttu, mutta en millään saa nimeä mieleeni.


Tällaista ihanaa kellokukkaista maanpeitettä kasvoi siellä täällä. Jotakin kanervien sukulaista kenties?

Alue on alunperin rakennettu suon päälle. Siitä viestivätkin alueen monet kauniit lammet ja kosteikot. Maariankämmekkää ja lakkaa kukki vähän joka paikassa ja myös erilaisia alppiruusuja oli hurja määrä. Varmasti huikea tunnelma niiden kukinnan aikoihin. Alue oli sammaleiden ystävälle varsinainen pyhiinvaellus kohde. Monin paikoin sammal peitti maata istutusten välissä, näky oli todella kaunis<3
Kieloja.


Mikähän tämän alppiruusun nimi on? Poikkesi selvästi edukseen pyöreällä kasvutavallaan!
Sain täältä vahvistusta visiolleni vaahterasta oman lammikon takakummulla<3Tunnelma tyynellä metsälammikolla oli satumainen, valitettavasti kuvani välittävät siitä tunnelmasta korkeintaan puolet:(

Valeangervoa ja kilpiangervoa oli käytetty paljon.

tulppaanipuu
Näiden hauskojen mäntypallojen alkuperää pitikin lopuksi kysyä isännältä, mutta juttua riitti niin hurjasti, etten enää siinä vaiheessa muistanutkaan näitä. Olisikohan nämä luotu ihan leikkaamalla, vai oliko kyseessä joku lajike, kenties varttamista vai mikä näiden söpösten salaisuus mahtoikaan olla?!

Kalliopuutarhan alue oli erittäin upea kokonaisuus. Kalliota oli paljastettu ja sen kasvillisuutta siistitty kauniisti. Paljon havuja ja kuivan paikan perennoja käytetty sopivasti lisäämään hoidetun puutarhan tuntua. Ja tässä kohdin on aivan pakko ylistää alueen erittäin hyvin hoidettuja nurmialueita. Ja nurmea oli PALJON!! Pelkästään nurmikon hoitoon kului noin 30 tuntia viikossa. Eikä työmiehiä ollut, joten varsinainen työmyyrä on tämän tilan isäntä!
Vesi oli suuressa osassa tässä arboretumissa. Alueen keskellä oli todella iso ja avoin vesialue ja sitten siellä täällä näitä hurmaavia, osittain rahkasammalen peittämiä kosteikkoja.


Sulkaneilikat kukkivat.


Luulempa, että tässä on sama koristeraparperi, jonka sain taannoin Westersin puutarhalta. Se muuten voi hyvin ja molemmat juurenpalat pukkaavat tuoretta uutta lehteä<3


Alueella oli kivasti käytetty korkeuden vaihtelua. Kohopenkit olivat puhdasta hiekkaa, joihin alla olevan suon kosteus nousee kasvien hyödynnettäväksi.


Rannalla kasvoi pari komeaa pilaritervaleppää. Korjatkaa jos olen muuten näiden nimien kanssa ihan hakoteillä.


Tämän havun helmat olivat lähteneet hauskasti vaeltelemaan:)
Taas pari kuvaa ihanasti maata peittävästä sammalmatosta.
Sammalvirran yli pääsi ihanaa siltaa myöten<3


Jälleen kaunis vaahtera<3Tämä lampi antoi viitettä siitä, mitä saattaisi omallekin lammikolle tapahtua, mikäli toisin sen rannoille isäni metsästä tuota rahkasammalta. Laittoi vähän miettimään jättäisinkö sittenkin tuomatta?! Lumme oli ihan tukahtua, vaikkakin yksi pieni kukkanuppu puskeekin tuolla keskellä.


Kuunliljoja oli käytetty ympäri aluetta.


Tässä hurmaava alue täynnä ruohokanukkaa.Mikä tämä kasvi mahtaa olla? Rehevä iso puska, jossa valtavan pitkät lehtiruodit.


Tätä punapähkinää kuolasin. Valitettavasti siitä ei ollut taimia myytävänä.


Lähimpänä taloa oli myös erittäin kaunis alue, jota ei missään nimessä kannata jättää kiertämättä. Tämä upea vaahtera hurmasi minut täysin<3


Punakonnanmarjan marjat ovat sitten kauniin kiiltävät!
Joitakin hortensioitakin alueella kasvoi. Tässä etualalla pallohortensia, mutta mikä onkaan tuo taka-alan korkea hortensia?


tähtililja

sulkaharmaaleppä
Varsinaisen pitkä postaus tästä nyt tuli, mutta alueella oli niin paljon kaunista, ette väkisinkin postaus venyi melkoiseksi maratooniksi. Toivottavasti saatte tästä inspiraation vierailla Ilolassa, se on todellakin näkemisen arvoinen paikka! Ja sen sijaintikin on niin näppärästi Hki-Turku moottoritien varrella.

19 kommenttia:

 1. Vau, mikä lampi- & metsäpuutarha! Oli ihanaa, että pääsit perjantaina mukaan.

  VastaaPoista
 2. Voi mahoton..ihanaa. Sammalia, kiviä, kalliota jne..kuin unelmaa!

  VastaaPoista
 3. Upea paikka. Olisko korkea hortensia mustilanhortensia?

  VastaaPoista
 4. Varmasti upea paikka. Kiitos kuvista.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on ollut hieno vierailu tähän upeaan paikkaan. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
 6. Mahtava paikka! Nyt pitääkin googlettaa ja laittaa paikka vierailukohteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissani on sinulle haaste. Käy nappaamassa.
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.fi/2016/07/tunnustus-ja-haaste-pitkasta-aikaa_31.html

   Poista
 7. Hienot kuvat, tuollahan pitää joskus päästä käymään itsekin! Pohtimasi isolehtinen kasvi voisi olla Aralia racemosa eli terttuaralia.

  VastaaPoista
 8. Hieno tapaaminen ollut teillä ja mikä paikka ja mitkä kuvat. Ihanaa vihreyttä.

  VastaaPoista
 9. Upea paikka! Kiitos kierroksesta!

  VastaaPoista
 10. Olipas viikonvaihde - ja täynnä puutarhaa!
  Tuo Ilolan arboretum on todella omaleimainen paikka lampineen, kallioineen ja metsineen.
  Tuossa alkupuolella ihmettelemäsi piikkkinen punamarjainen kasvi on pirunnuija. Niitä saa Mustilasta.

  VastaaPoista
 11. Hieno tapaaminen ollut teillä ja mikä paikka ja mitkä kuvat. Ihanaa vihreyttä.

  VastaaPoista
 12. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Kerran, pari kesässä tulee meidän käytyä. Kylläpä jaksoit kuvata ja laittaa tännekin paljon. Hienot näkymät löysit, kiitos näkymistä 😊

  VastaaPoista
 13. Kiitos kaikille kommenteista! Tuo Ilola pääsi kyllä heti yhdeksi lempipuutarhakohteideni joukkoon<3 Tulen toivottavasti vierailemaan siellä vielä moneen kertaan, eri kasvukauden aikoina.

  VastaaPoista
 14. ....linkkisi kautta tulin uudelleen 😉 jos sulle vielä ei ole selvinnyt tuo vaaleanpunkukkainen kasvi, jota tuolla alkupuolella ihmettelit , niin se on ihastuttava kurjenkanerva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kasvi todellakin! Kiitos kun kirjasit nimen talteen tänne blogiini. Mistähän tuota saisi omaankin puutarhaan? Täytyypä vähän guuggeloida :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!