lauantai 17. elokuuta 2013

Amiraalit saapuivatNäitä upeita perhosia on ollut tontillamme ihan alusta alkaen, ilmeisesti kalliolla kasvavan isomaksaruoho kannan houkuttelemana. Nyt kun olen tietoisesti lisännyt hyvien perhoskasvien määrää tontillamme, toivon että saisimme houkuteltua paljon lisää lajeja puutarhaan. Yksi näistä hyvintä perhoskasveista on syyssyrikkä.
Nuo kuvat valkoisesta syrikästä ovat viime syksyltä ja silloin se kukki niin myöhään, ettei perhosia enää ollutkaan. yritin suojata syrikän oikein huolellisesti. Laitoin lehtiä ympärillensä ja kepit suojahuppua varten hyvissä ajoin ennen maan jäätymistä. Syrikkä paleli talven rhodojen kevät suojaamiseen tarkoitetun juuttikankaisen säkin alla ja niinhän siinä kävi, että sen oksat paleltuivat melkein maahan asti. Aika myöhään keväällä se kuitenkin alkoi versoa alhaalta uusia oksia ja olin tosi riemuissani:) Mutta nyt kun sitä perhoset kipeimmin tarvitsisivat, niin siinä on vasta ihan pienet kukintojen alut:( Jos kerkiää kukkia ennen talvea, niin menee varmasti taasen tosi myöhään, harmillista! Toiset talvettavat nämä syrikät kellarissa, mutta kun ei sitä vielä ainakaan ole, niin ensi talven tämä luultavasti viettää tällä kertaa hallaharson suojissa:) Perinteisen värinen violetti syyssyrikkä olisi myöskin kiva saada. Sen voisi istuttaa vieläkin aurinkoisemmalle paikalle.
Tämä samainen keisarinviitta on viihtynyt meillä nyt jo monta päivää. Tunnistan sen tuosta siivessä olevasta kolosesta! Toivotaan aurinkoista viikonloppua, ainakin huomiseksi on lupailtu jo vähän selkeämpää, vaikkei täällä tälläkään hetkellä kovin synkältä näytä. Toivottavasti ei sataisikaan, sillä kohtä suuntaamme joka vuotisille kylämme Virkkalapäiville:)

14 kommenttia:

 1. Oi saadapa amiraali puutarhaan. Meillä on ollut neitoperhosia paljon tänä kesänä, ja erityisesti tuntuvat tykkäävän myös tuosta punalatvasta. Syrikkä olisi niin ihana perhosille, mutta täälläkin kitui (III:lla) ja lopulta hävisi, harmin paikka.

  VastaaPoista
 2. Meillä taasen en ole nähnyt neitoperhosia ollenkaan:( Muistan kun lapsena näin ritariperhosen ja toukkiansa, ne ne vasta oli upeita<3 Sarin puutarha blogista luin, että hänelläkään valkoinen syrikkä ei kasva niin rehevänä, vaikka kellarissa saavatkin talvensa viettää, joten ajattelin kyllä joskus kokeilla myös sitä violettia;) Kyllä sitä olisi niiin paljon ihania kasveja joita tekisi mieli.

  VastaaPoista
 3. Kauniit perhoset olet saanut kuvattua ja kauniita on kukatkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo perhoskuvat ovatkin muuten kamerakännykällä otettuja, oikein itsekin ihmettelin miten onnistuivat noinkin hyvin!

   Poista
 4. Amiraali on upea perhonen ja meillä se vierailee mielellään purppurapunalatvassa samoin kuin punahatussa. Upea tuo syyssyrikkä. Olen lukenut sen olevan ehkä kaikkein paras perhoskasvi mitä on olemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun saisi vain tuon syrikän kukkimaan tähän aikaan kun noita perhosia on liikenteessä niin varmasti kelpaisivat perhosille. niin olen minäkin ymmärtänyt että parhaimmasta päästä on perhoskasvina tuo syrikkä.

   Poista
 5. Ihania perhosia! Meidän pihalla ei ole tainnut näkyä yhden yhtä perhosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään aiemmin kesällä näkynyt, mutta nyt ihan viime viikkoina ovat ilmestyneen pihapiiriin. Kumpa vaan syrikkä olisi kukassa!

   Poista
 6. Meillä Amiraaleja ei ole meillä näkynyt, vaikka muita perhosia on ollut yllin kyllin. Ihana valkoinen syrikkä :). Violetti syyssyrikkäni säilyi hengissä 1. talven harsokankaan alla, mutta 2. talvena laitoin sen metalliputken sisään ja se otti ja kuoli. Älysin vasta myöhemmin, että metallihan hohkaa kylmää talvella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin nyt vähän vaihtaa keppien asentoa ja pyöritänkin harsoa syrikän ympärille niin, että lumi pääsen hyvin suojan ja kasvin väliin. En laita enää samaa huppua joka esti lumisuojan syntymistä!

   Poista
 7. Mulla on sellainen violetti syrikkä. On todellinen perhosmagneetti. Upeat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi minullakin joskus haaveena saada! Vielä kun olisi tilaa talvettaa se poissa pakkasten hampaista!

   Poista
 8. minäkin odotin perhosia turhaan nauhuksien kukkiessa, tavallisesti ne ovat täynnä neitoperhosia. viikolla kuuntelin radiosta, et aikainen lämmin kesä on vaikuttanut siihen, et kaikki on kukkinut nopeasti ja perhosille ei ole ollut tarpeeksi ruokaa ja siksi niitä on nyt ollut niin vähän. onneksi Sinun puutarhaasi ainakin muutama on löytänyt tiensä:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta täällä on kyllä ollut nyt loppu kesästä perhosia tavalliseen tapaan, ainoastaan nokkosperhosia on kyllä ollut tavanomaista vähemmän. Pitääkin tulevaisuudessa jättää enemmän nokkospuskia rehottamaan;D

   Poista

Kiitos kommentistasi!