perjantai 5. helmikuuta 2016

Perjantai-illan pikarikatsaus

11.5.2015

Viime päivien viimat ovat pistäneet jo heränneen viherpeukkuni palelemaan ja kevään saapuminen tuntuu todella kaukaiselle haaveelle. Onneksi huomisesta eteenpäin on luvattu jälleen lauhtuvaa<3
Mukavia suunnitelmia on tosin ilmassa, kurjista keleistä huolimatta ja suunnitelmien tueksi päätinkin nyt tehdä katsauksen viime kevään pikarililjoihin<3 Tästä lisää tuonnempana, mikäli suunnitelmat toteutuvat.
Selvittelin kuvatiedostoistani, milloin eri pikarit olivatkaan kukkineet. Kauden aloittivat tietysti kirjopikarililjat kuten muistelinkin.Samana päivänä olen kuvannut myös keltareunapikarililjat ja valkoiset kirjopikarililjat.

13.5.2015
Muutamaa päivää myöhemmin, puutarhan varjoisemmassa kohdassa, olivat kirjopikarililjat vielä ihan nupuillaan.

14.5.2015
 Samoihin aikoihin kukkivat kyllä vielä myös aurinkoisemman paikan pikarit.


Tummapikarililja (F. camschatcensis) ei kukkinut ollenkaan, mutta näytti tältä 14.5.


Vielä 19.5 kukkivat nämä yksilöt varjon puolella.19.5 näyttivät tältä F.crassifolia ja F. ruthenica. Jälkimmäinen vielä nupulla, vaan en löytänyt tästä kuvaa avautuneena. Aina ei ehdi näköjään kuvailemaan, edes maailman suloisimpia kasveja:(


F. pontica oli kukassa 1.6.15. Tähän ihastuin erityisesti, kumpa se tulisi ensi keväänäkin ilahduttamaan<3 Tilasin tätä viime syksynä lisääkin, joten ehkäpä tapaamme jälleen...


Myös F. acmopetala on tässä kuvattuna kesäkuun ensimmäisenä.

Puutarhan penkeissä pitäisi olla näiden lisäksi myös F. thunbergii, joka ei valitettavasti näyttäytynyt ainakaan vielä viime keväänä:( Tänä syksynä multiin pääsi myös useita pikareita lisää:) Syksyn uutuuksia olivat: F. kotschyana, F. whittallii, F. hermonis subsp. amana I, F. hermonis subsp. amana II, F, aurea `Golden Flag` ja F. bucharica.
Vähän jännitän kyllä miten nämä pikarililjat sitten yleensäkin alkavat meillä viihtymään, vai jäävätkö erikoisimmat yksilöt yhden kevään iloksi. Myös syksyisessä ison litteän kiven siirrossa, sai kaunein varjotarhan penkkini vähän siipeensä. Kiveä asentaessa nimittäin penkki painui puolisen metriä kasaan. No, ehkäpä sipulit kuitenkin säästyivät rytäkässä ehjinä, mutta niiden paikka vain vaihtui vähän peremmälle, kohti penkin takareunaa. Katsotaan miten pikarien kanssa sitten käy, senhän vain tuleva kevät voi näyttää!

Nyt toivottelen kaikille mukavaa perjantai-illan jatkoa, pitäkäähän itsenne lämpimänä, vielä ensi yön ajan:) Sitten jatkossa toivottavasti tarvitaan enää sateenvarjoa, pitämään tarhuri kuivana;)

15 kommenttia:

 1. Ihania pikareita! Toivottavasti niitä ei kukaan syö, mun pihassa syö ja epäilen peuraa tai kaurista mutta voihan se olla jäniskin.
  Nuo missä on tummaa ja vihreää kukissa on kyllä huikean kauniita!

  VastaaPoista
 2. Kaunis postaus, kiitos tästä. Tämä toi kevään mieleen! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Ihania!! Tuo Pontica varsinkin, toivottavasti ovat hengissä ja kukkivat jälleen keväällä. Mistä olet noita hommannut, tilannut jostain ulkomailta? Ei sillä, mun ei tarvis nyt yhtään innostua semmoiseen :D

  VastaaPoista
 4. Toivotaan että monta kaunistusta nousee ylös kevääntullen.

  VastaaPoista
 5. Onpa sinulla runsaasti erilaisia pikareita. Pontica on minustakin todella viehättävä.

  VastaaPoista
 6. Toivotaan ett kaikki pikarit nousee. hieman kyllä jännittää miten kasvit ovat pärjänneet talven yli..kohta se nähdään.

  VastaaPoista
 7. Sinulla on todellakin mahtava arsenaali pikarinliljoja. Ne ovat niin herkän kauniita.
  Tämähän saa minutkin innostumaan taas yhdestä uudesta kasvisuvusta... apua!

  VastaaPoista
 8. Herkkiä pikarililjoja!
  Pidän noista kaikista, mutta suosikkini on crassifolia.
  Odotan jo kevään postaustasi pikarililjoistasi.

  VastaaPoista
 9. Kauniita pikarilijoja. Vasta viime vuonna opin että niitä on vaikka minkälaisia, lista omaan puutarhaan haluttavista sen kun kasvaa kun näitä lukee :)

  VastaaPoista
 10. Jestas miten inspiroiva tämä postaus olikaan tulevaa metsäpuutarhaa ajatellen. Nuo pikarililjat ovat toinen toistaan upeampia ja sopivat tuonne metsään kuin nenä päähän =)

  VastaaPoista
 11. Mielenkiintoinen katsaus! En tiennytkään, että on näin monta erilaista pikarililjaa.

  VastaaPoista
 12. Ihana katsoa kauniita pikareitasi! Minä myös kovasti tykkään näistä pikarililjoista ja ostin niitä montaa erilaista syksyllä. Nyt on ihana odotella. Kukkiiko nämä sinulla hyvin vuodesta toiseen? Tai ehkä kirjoititkin ettet vielä tiedä. Toivotaan parasta!

  VastaaPoista
 13. Pikarililjat ovat ihania, tykkään kovasti noista keltareunaisista, mutta tuo kuvasi viimeinen on täydellinen!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!